Kurkuma má původ v jižní Asii. V současné době je největším producentem Indie, ale hojně se pěstuje v jihovýchodní Asii a dalších místech.
Kurkuma a léčitelství
Kurkuma patří do spousty místních medicín asijského světa, především do indické ajurvédy. Zde se nejvíce používá na vyléčení jaterních onemocnění. Zaručeně má pozitivní vlivy na lidské tělo daleko větší. Má totiž antivirové, antibakteriální a protizánětlivé účinky, když například působí na zánět žaludku, tenkého střeva či při artritidě. Celkově zlepšuje trávení a to proto, že podporuje tvorbu a vylučování žluči.
Dále také pomáhá k lepšímu prokrvení organismu, čímž zlepšuje prevenci tvorby krevních sraženin. Také snižuje cholesterol a předchází onemocnění srdce. Dále se používá při bolestech zubů a v krku, či při poruchách menstruace. Dokonce jí můžete využít zevně, například při zánětu spojivek či na různá drobná poranění. Některé zdroje dokonce uvádějí to, že antioxidant kurkumin může potlačit častý vývoj rakovinných buněk a dokonce by se v budoucnosti mohla kurkuma používat při léčbě nádorových onemocnění.
Kurkuma jako koření v kuchyni
Kurkuma se spoustu let používá také v kuchyni. Čerstvou kurkumu můžete použít do nakládané zeleniny nebo dokonce do pikantních jídel a také se jedná o vhodný prostředek ke konzervaci potravin. Co se týče sušené kurkumy, tak s tou zas můžete ochucovat maso, ryby nebo zeleninové pokrmy a dokonce i výborně chutná v kombinaci s některými typy luštěnin, jako jsou například fazole či čočka. Kurkumin je dokonce součástí kari koření, které je opravdu výborné. Pozitivní účinky kurkumy na lidské zdraví se s dalšími kořeními zvyšují.
Dokonce se kurkuma používá do určitých orientálních parfémů, v Indii se i dokonce v kombinaci s vodou používá k oplachování tváře. Jelikož má pozitivní účinky na pokožku obličeje.