Pro zdravý mozek
Z mnoha pramenů se můžete dočíst, že lidská duše sídlí v srdci, ale že mozek je tím hlavním nástrojem, který udává myšlenkám konkrétní podobu a je řídícím faktorem našeho života. Zároveň koordinuje práci veškerých orgánů a systémů v těle a jakýkoli jeho defekt se projeví velice citelně. Pokud zdraví mozku zanedbáváme, přichází deprese, úzkosti, zmatenost a neschopnost vést praktický reální život.
Mozek tvoří dlouhé řetězce polynenasycených tuků, tuková tkáň zaujímá více než polovinu objemu tohoto orgánu a velká část je zastoupena v podobě nenasycených mastných kyselin DHA a EPA, které známe pod názvem omega-3. Tento základní stavební kámen lidské tkáně se musí dodávat v potravě, jsou to tzv. esenciální složky, které si tělo nedokáže vyrobit z vlastních zdrojů.
Omega-3 lze získat z různých zdrojů, obsahují je celozrnné obiloviny, některá semena rostlin a také tuk mořských ryb. Pokud ryby nejíte kvůli jejich chuti anebo z etického hlediska, vynikající volbou jsou vlašské ořechy a pšeničné klíčky.
Pšenici lidé pěstují tisíce let
Pšenice je spolu s žitem, ječmenem a rýží nejcennější obilninou na celém světě. Obsahuje sice velké množství glutenu (lepku), ale ten je pro lidský organismus škodlivý pouze tehdy, jestliže budeme konzumovat potraviny vyrobené z bílé vymleté mouky bez živin a bez vlákniny.
Z hlediska výživy je na tuto obilovinu nutné pohlížet jako na vyváženou potravinu nabitou vitamíny skupiny B, E, vitamínem K, minerálními a stopovými prvky, jako je vápník, hořčík, železo, mangan, křemík, měď, zinek, selen a mnoha dalšími. Základní výživovou složkou je množství polysacharidů a proteinů a v kombinaci s luštěninami tvoří komplexní skladbu esenciálních aminokyselin.
Vynikající volbou je zařazení do jídelníčku nejen výrobky z celozrnné pšeničné mouky, ale i pšeničné klíčky, které jsou dobře stravitelné a obohacené o vitamín C a o cenné enzymy napomáhající procesu trávení a dalším biochemickým pochodům.